Människovärdet är relativt

Jag kan inte låta min spöklika existens ta överhanden, så jag surfar bloggar och browsar tidningar, och hittar via Hispaliv en debattartikel av Peter Birro.

Artikeln handlar om Rolf Machnow, en känd narkoman som hade bestämt sig för att sluta droga, och en dag satt ren och endast måttligt berusad på Sergels Torg. Civilklädda poliser kommer fram och vill kolla om han är påtänd, och Rolf börjar käfta. Jag misstänker att Rolf tidigare har haft med polisen att göra, och vet att de inte alltid är så snälla. Så snutarna bestämmer sig för att lära Rolf en läxa. Denna läxa består av flera brutna revben, blåmärken och inre blödningar med en brusten mjälte som gör att Rolf avlider av skadorna. Poliserna hävdar att Rolf ramlade och slog sig mot ett skrivbord, ingen bryr sig för Rolf var ju bara en jävla knarkare, och snutarna går fria.

För mig spelar det ingen roll att Rold var ren och endast hade 0.1 promille alkohol i blodet. Det spelar heller ingen roll att Rolf käftade emot. En människa är en människa oavsett hur full eller påtänd personen i fråga är, eller hur kaxig för den delen. Men för snutarna spelade det roll. De misshandlade en människa till döds för att lära denna person en läxa. Och kom undan med det.

Polisen skall vara ett skydd, och inget annat. De skall inte misshandla för att de har en syn som säger att vissa människor inte räknas. Oavsett om de personer de kommer i kontakt med är brottslingar eller ej har polisen ett ansvar att uppföra på ett sådant vis som gör att medborgare inte kränks. För medborgare är vi alla, oavsett om vi är knarkare, kaxiga, subkulturella eller psykiskt sjuka. Vi har alla ett människovärde som ALDRIG får kränkas. Om det kärnks har ett brott begåtts, och då skall personen som kränkte straffas. Men polisen är undantagen. Som alltid. Lagens väktare vaktar sig själva och av lagens dömande instans.

Jag vill inte bo i ett land där människovärdet är relativt, och där jag riskerar att misshandlas eller till och med dödas (!) för att jag inte passar in i normen. Jag vill heller inte att andra skall behöva ha det så! Men jag är hjälplös mot statsmakten och dess många organ och institutioner som tydligen skriver sina egna lagar.

Charlyene - ledsen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0