Lite gammalt, mera nytt

Jytte Guteland, förbundsordförande i SSU, skriver om utanförskap. Om att regeringens politik om ökade krav på arbetslösa och sjukskrivna, och deras retorik om de som "står utanför" skapar en dörr som främlingsfientliga kan använda sig av. Det handlar i grund och botten om en homogenisering - där alla skall bli som den vita, svenska medelklassen.

Jag kan inte annat än att tycka att detta är plågsamt. Att skuldbelägga de som inte passar in i normen är att stigmatisera dem. Och ja... Främlingsfientliga kommer att utnyttja detta. Det gör de redan då de visar på hur annorlunda "Den Andre" är. Och snart kommer kraven att ökas. Arbeta eller svält.

----

"Det är riktigt att de arbetslösa får det något sämre ekonomiskt med alliansens politik, men å andra sidan är det betydligt färre som är arbetslösa. Jag har själv nyligen blivit arbetslös och avstår gärna någon tusenlapp i ersättning per månad, om det innebär att jag kan få ett nytt jobb snabbare."


Detta skriver Bo Anderssen, 1:e vice ordförande (fp), Tuve-Säves stadsdelsnämnd. Och påstår att tryggheten har ökat iochmed regeringens arbetsmarknadspolitik.

Det skulle vara intressant att veta nu vad Bo egentligen får i ersättning nu när han är arbetslös. Om han kan avstå en tusenlapp utan problem, har han då inte fått för mycket pengar enligt den liberala logiken? Problemet är att försämringarna drabbar hårdast till dem som redan har det svårt. Det är att sparka nedåt. Självklart slickar gamle Bosse också uppåt när han visar på sin "lojalitet" mot Alliansen.
       Det skulle också vara mycket intressant att veta varför Good Old Bo är arbetslös. Och inte minst vad han kommer att få för nytt jobb. Visst är det bra om det finns jobb åt alla - men att inte få en stöd som man kan leva på under de perioder då man är arbetslös, det är ett hån mot individen. Och den sänkning av arbetslösheten som Alliansen påstår sig ha "skapat" - hur mycket beror det på att de har tvingat in människor i en osäkerhet som gör att de väljer att göra nästan vadsomhelst för att slippa arbetslösheten? Detta är inte en positiv åtgärd, den gör människor passiva då de ser att hoppet inte längre finns. Människovärdet är som bortblåst.


För intressanta tankegångar kring människans värde, läs gårdagens huvudledare i DN.

----

GP skrev igår om förslaget om att utreda dödligt våld i nära relationer genom haverikommissionen, dvs se om samhällets sociala skyddsnät har brustit, borde vara könsneutralt.

Det är min åsikt att våld i en nära relation är något av det värsta som man kan utsättas för. Oavsett om man är kvinna, man, intersexuell eller transsexuell. Debatten på senare år har uppmärksammat mäns våld mot kvinnor. Och det är bra. Men de homosexuella män som misshandlas av sin partner - har de inga rättigheter? Eller den lesbiska kvinna som våldtas av sin partner? Eller mannen som misshandlas av sin fru? Visst skall skyddsnätet vara könsneutralt, och det skall ta hänsyn även till de relationer som inte är heterosexuella parrelationer. Stödet efteråt, hos exempelvis jourer av olika slag och hos Socialstyrelsen, bör dock ta hänsyn till individens specifika situation - och där ingår att ta hänsyn till exempelvis kön och sexualitet.
       Relationen man-kvinna är problematisk då det finns en strukturell maktrelation att ta hänsyn till. Att blunda för denna är oacceptabelt. Men det förringar inte andra former av våld i nära relationer. Där borde offren få tillgång till samma stöd. En kvinna som misshandlats av sin man kanske inte bör få komma till en könsblandad jourcentral, precis som en man som har våldtagits av sin fru inte heller bör det. Det handlar om att skapa trygghet för personer som ofta under lång tid har varit våldigt utsatta.
       För övrigt bör denna uppkommande lag inte bara ta hänsyn till de personer som mördas, utan all form av våld i nära relationer. För att förhindra att fler dör.


----

Norska män har blivit mer jämställda. Det finns bitar att jobba på, speciellt inom arbetsmarknaden, där utvecklingen nästan har stått still. Men det går framåt... Långsamt... Långsamt...

Jag är tacksam för att klassperspektivet inte har trillat bort helt inom denna fråga. För könsrelationer och socioekonomisk klass hör samman. Det är oj så mycket lättare att vara jämställd om man har pengar...

----

Slutligen hittade jag en mycket rolig artikel via TildaKlara's blogg. Satiren flödar fritt när Magdalena Ribbing svarar på varför kvinnor egentligen bär urringat...

Kommentarer
Postat av: Linda

Trevlig helg! :)

2008-01-12 @ 15:57:11
URL: http://allaboulinda.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0