Krig i stort och smått

Som den ambivalenta nyhetsläsare jag är har jag missat vad som egentligen ligger bakom sopkriget i Neapel. Om jag har förstått det rätt finns det en motsättning mellan de som ser sopbergen som ett problem, och de som inte vill göra något åt det. Eller?

Om jag har rätt är det en ganska fascinerande inblick i något som kan bli vardagsmat (no pun intended) i framtiden i många länder. Vårt sopberg bara växer och ingen har riktig koll på hur det skall tas omhand. Och att vi kommer att finna en lösning är inte självklart. Alla problem får inte lösningar, iaf inte acceptabla sådana.

----

Regeringen vill, efter förslag från folkhälsoministern Maria Larsson (kd), tillsätta en särskild utredning varje gång en kvinna dödas i en nära relation. För att se om det sociala skyddsnätet har brustit. Detta sker redan (sedan den förste januari) när den mördade är ett barn, efter att lex Bobby trädde i kraft.

Skitbra! Jag hoppas bara att samhället tar sitt ansvar, och inser hur viktigt detta är. Inte bara för kvinnorna, utan även för männen. ALLA vinner på att våldet i nära relationer minskar - kvinnorna som slipper det, och männen som slipper utpekas som våldsdårar. Men om förslaget går igenom och utredningar tillsätts - hur skall man då se till att förändringar kommer tillstånd när man ser att det sociala skyddsnätet har brustit?

Kommentarer
Postat av: Martin

Vad har du för syn på män egentligen? "...och männen som slipper utpekas som våldsdårar". Är det bara män som uövar våld menar du?

2008-01-10 @ 15:49:24
Postat av: Charlyene

Till Martin

Nej, jag menar männen slipper utpekas som våldsdårar om våldet minskar, eftersom det finns en såpass stor debatt kring mäns våld mot kvinnor, speciellt våld i nära relationer. Inte alla som utövar våld är män och alla män utövar inte våld, men då debatten ofta fokuserar på mäns våld kan man lätt få bilden av att ALLA män skuldbeläggs. Därför: om våldet minskar kommer inte männen (som ofta utmålas som en homogen grupp) att slippa detta skuldbeläggande.

2008-01-10 @ 18:56:57
URL: http://charlyene.blogg.se
Postat av: Martin

Mycket bra svar. Men jag tror inte den här kommissionen är rätt väg att gå. Jag som man känner mig nästan överlämnad när jag hör såna här förslag, kvinnojourer, kvinnokommissioner osv. Varför måste det vara bara kvinnor som dessa insattser vänder sig mot? Män är mer våldsdrabbade än kvinnor. Om jag blir misshandlad, var ska jag vända mig? Får jag skylla mig själv bara för att jag råkar ha en snopp?

Gör alla dessa jourer och numera kommissioner helt könsoberoende, det borde vara en självklarhet.

2008-01-10 @ 22:11:48
Postat av: Charlyene

Till Martin

I en perfekt värld skulle jag hålla med dig. För i en perfekt värld skulle könet inte spela någon roll. Och då skulle det inte finnas någon uppdelning av jourer och kommissioner, med mera. Tyvärr tror jag att kvinnojourer behövs. Precis som det behövs mansjourer. Ibland kan könssegregation vara enda vägen att gå, annars skulle kanske exempelvis kvinnor som misshandlas i nära relationer ha än svårare att söka hjälp. Å andra sidan bör det finnas ett liknande stöd för män som misshandlas i nära relationer. Eller ett stöd för de män som har fått en smäll på käften av någon som har varit för full på krogen. Eller som har utsatts för sexuella trakasserier. You name it. Men det förringar inte det faktum att mäns våld mot kvinnor är ett problem. Precis som detta inte förringar att mäns våld mot män är ett problem. Men det finns en annan makthierarki i relationen man-kvinna... Som naturligtvis bör problematiseras och diskuteras. Men som ändock existerar.

2008-01-11 @ 14:55:39
URL: http://charlyene.blogg.se
Postat av: sophie

problematiken ligger i att neapels region är under stooort inflytande av deras maffia. la camorra. de hållerpraktiskt taget ekonomin i ett järngrepp och alla pengar som kommer från den italienska staten o eu går rakt ner i fickorna på camorran som i sin tur ger levebröd åt majoriteten av befolkningen.alla ska ha sin bit av bidragstårtan och ingenting bli kvar för att faktisktlösa problemet.

i vissa regioner har den italienska staten aldrig fått fotfästeoch varit närvarandeoch där den organiserade kriminaliteten blivit anti-stat och substitut.

allai italien ser sopornasom ett problem,inte minst de som tvingas bo mitt i smutsen och stanken,mencamorran ger dom levebröd genom att ruffa åt sig allt. det är en mycket sociologiskt o kulturellt komplicerad fråga.

fin blogg.

2008-01-11 @ 16:25:03
URL: http://sophiequi.blogspot.com
Postat av: Charlyene

Till Sophie

Tack för komplimangen; och framförallt tack för att du redde ut sop-problematiken för mig. (Och jag är inte ironisk, jag menar det!)

Får man fråga vad det är du pluggar för något?

2008-01-11 @ 19:19:05
URL: http://charlyene.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0