How to take a life

Kina skall gradvis övergå till att avrätta brottslingar med giftinjektion istället för nackskott, då det förra anses mer humant. (Hur nu dödsstraff överhuvudtaget kan anses humant av någon...)

Hur många som avrättas i Kina varje år är en hemlighet, men enligt Amnesty är det minst 1000 personer, och kanske så många som 8000. (Vilket kanske inte är så stor del av befolkningen, men många om man anser varje liv vara värdefullt.) Den nuvarande huvudsakliga metoden är nackskott, men detta skall tydligen förändras. För att giftinjektion är mer humant.

Även om man bortser från det horribla med att överhuvudtaget ha dödsstraff kan man infrågasätta metoderna som sådana. Nackskott är på inga sätt en säker metod. Det krävs ofta mer än ett skott. Giftinjektion är inte heller humant eller smärtfritt. Metoden som används i USA kräver tre injektioner, och det har funnits rapporter om att det har tagit upp till en timme innan döden har inträffat.

Avskaffandet av dödsstraffet ses också som orealistiskt, då "folk i Kina tror på principen öga för öga, tand för tand" förklarar en domare i Kinas högsta domstol. Jag vägrar personligen tro att kineser skulle vara ett mer hämndlystet folkslag än andra. Och att lägga skulden på folkopinion är bara en enkel undanflykt för en regering som ändå styr som den vill...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0