Europe (in theory)

Europe (in theory) är en bok skriven av Roberto M. Dainotto. Den kan ses som ett komplement till Edward Said's Orientalism, då de båda tar upp ett ämne, men ur två olika synvinklar. Båda böckerna handlar om skapandet om Europa och det europeiska, dvs Europa som geografisk kontinent, sammanhållen av ett europeiskt folk som har liknande värderingar och seder. Men där Said visar på hur Europa för att kunna konstituera sig själv var tvungen att skapa Orienten som "den andre", visar Dainotto på hur "den andre" även fanns i det geografiska Europa, nämligen i syd.

"The PIGS" (Portugal, Italien, Grekland och Spanien) är inte riktigt som Europa, de har historia, självklart, men har sedan den romerska antiken inte lyckats att frambringa någon större progression. De har istället större band till Orienten och speciellt till den muslimska arabvärlden. Lite bakåtvända, och (under den tid när klimatteorier var på modet) styrda av ett klimat som tog bort sans och förnuft. Som om dessa länder vore våra kusiner - vi besöker dem gärna, men vill inte ha dem alltför tätt inpå.

För att skapa "Europa" och eurocentrismen var det alltså tvunget inte bara att skapa Orienten som motpol, utan även deklarera var Europas "centrum" fanns; och detta definierades ofta som Frankrike, Tyskland eller England - beroende på vem man frågar och vilken tid denna person levde i. Dessa var (är?) de "moderna" länderna, de som är civiliserade och utvecklade. De har framgång.

Medelhavsländerna å andra sidan har sin historia, men inget mer. Ruinerna från antiken, de små rustika byarna - men ingen intelligentia, ingen kulturell elit.


Det är en spännande historia som Dainotto visar på. Hur Europa delades i två - nord och syd - och hur dessa delar är som två delar av ett pussel som inte riktigt verkar passa. Nu väntar jag bara på någon som skall skriva samma historia, men om Östeuropa! För det "riktiga" Europa är trots allt den nordvästra delen - allt annat är bara bihang.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0