Det statiska könet?

Johanna Almer skriver om könsdiskrimineringens problematik. Kontentan är att desto mer vi fokuserar på köns uppdelningen män-kvinnor, och kvinnors underordning, desto mer lägger vi vikt vid att kön är något som är statiskt och fast. Genom en diskrimineringslag som delar upp oss i två kön, och inte tar hänsyn till andra kön och genus, bidrar samhället till isärhållandet av könen och exkluderingen av allt som inte passar in i normen man eller kvinna.

Hur man skall lösa denna problematik är inte lätt. Ett sätt vore att inse att allt som inte följer den manliga normen nedvärderas, och att kvinnor är den grupp som har fått mest uppmärksamhet av dessa. Intergenderister, transsexuella m.fl,, grupperna är många... Ett annat sätt vore att när barn föds inte självklart "tilldela" dem ett kön.

För kön spelar roll. Det är ack så tydligt. Alla som har en liten smula queer i sig önskar att det inte vore så, men de som uppfattas som kvinnor diskrimineras, nedvärderas, sexualiseras, förlojligas, hånas och tillskrivs statiska egenskaper som ofta rör hem och omvårdnad. Medan personer som tillhör andra könskategorier marginaliseras och osynliggörs, eller utpekas som konstiga exempel i program på TV. Ofta sker också det brott som jag nyss begick, nämligen att fererea explicit till könen man och kvinna, men att slå samman allting som inte passar in i dessa normer till "övrigt" eller "andra könskategorier". Som om variationen dem emellan inte är milsvid... Som om en transgenderist alltid känner sig komfortabel med att hamna i samma kategori som en intesexuell.


Om några dagar ska Tildus få sitt första barn. Och könsnormerna har blivit så starka. Trots att jag påpekade att det kanske blir varken flicka eller pojke väljer hon namn utifrån dessa två kategorier. Hon själv tilldelas andra egenskaper just för att hon är gravid och snart mamma, ofta handlar det om humörssvägningar och "biologiska" moderskänslor. Och hon själv uttrycker åsikter som att hon önskar att det blir en pojke, för att flickor har det så mycket jobbigare, och drar upp exempel på diskriminering, sexualisering, ätstörningar psykisk ohälsa osv... Om barnet biologiskt kommer att passa in i normerna flicka eller pojke så kommer det uppfostras till detta. Det är jag övertygad om. Och det kommer att lära sig att det finns två kön... Och endast två kön... Det kommer knappast att ändras inom henoms livstid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0