Kärlek

Läser i Vår Tids Psykologi om kärlek, och jag kan inte låta bil att börja fundera över den lista som framställs över oilka typer av kärlek (s. 305):

Eros - Passionerad kärlek   
Kärlek är en emotionell upplevelse som upptar hela ens person. Kärlek vid första ögonkastet är typiskt och fysisk kärlek är en helt nödvändig del.

Storge -   Kamratkärlek   

Kärlek är en angenäm typ av närhet som sakta växer fram ur kamratskap och självavslöjande. Baseras på hänsynsfullhet, värme och kamratskap.

Ludus - Kärlek som en sport   

Spelar kärlek som andra spelar tennis eller schack: för att njuta av spegel och för att vinna det. Ingen relation håller länge ? upphör då partners blir för tråkig eller tar det hela på allvar.

Mania -   Kärlek med äganderätt   

Är emotionellt intensiv, svartsjuk och upptagen av den älskade. Är i hösta grad beroende av den man älskar och där därför rädd att bli övergiven.

Pragma   - Pragmatisk kärlek   
Allt som begärs är att relationen fungerar, att man går bra ihop och att man kan tillfredsställa varandras basbehov. Söker förnöjsamhet snarare än upphetsning.

Agape -   Osjälvisk kärlek   
Innebär ett villkorslöst givande, omhändertagande och förlåtande. Kärleken innebär en plikt att ge allt till den älskande utan några som helst förbehåll.


Är någon av dessa formerna av kärlek verkligen positiv? Antingen tycks det som om något saknas eller så finns det för mycket av något i alla formerna. Skall man tolka detta som att kärlek i själva verket är något negativt???

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0