Det fria Europa

Läser idag i GP om det fria Europa som nu, enligt artikeln, har blivit myndigt, eftersom det nu påbörjar sitt 19:e levnadsår eftersom det är 18 år sedan Berlinmuren föll. Och det är väl otvivelaktigt att Europa blev friare när muren föll... Det är otviveltaktigt att det kalla kriget var en inskränkning av både säkerhet och frihet.

Men hur firtt är Europa idag? Vart du än rör dig i Europa utanför ditt eget land måste du ha med dig ditt pass för att visa att du har rätt att vistas där. Det har Schengenavtalet sett till... Vi ges ingen möjlighet att rösta om Lissabonfördraget. Och vissa personer hotas pga att någon annan anser dem vara terrorister. Kampen mot terrorismen och allt det som den i makthavares ögon ursäktar är ett gigantiskt hot mot vår trygghet, vår säkerhet och vår frihet. Jag skulle inte påstår att det är det största hotet, klimatfrågan är ju trots allt ständigt närvarande.

Men skräckhistorierna är oändigt många. Guantanamo, deporterade män till Egypten, personer som inte får föra över pengar via USA pga personens namn, eller varför inte mannen som är gift med en svensk diplomat och därför reser med diplomatpass men som också råkar ha samma namn som en av dem som finns på USA:s terroristlista och därför får spendera timtal i säkerhetskontrollen varje gång han rör sig över en landsgräns.

Jag är ledsen; terrorism är inget positivt, det är horribelt och fruktansvärt (och andra liknande synonymer); men USA får inte ta makten över världen och leda vägen mot ett samhälle där ingen kan känna sig säker pga namn, hudfärg, etnicitet, religion eller vad det nu än kan vara. Det är ett större hot än terrorismen självt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0