Recluer pour mieux sauter

Det finns ett uttryck på franska som går: "Recluer pour mieux sauter". Det betyder ungefär att dra sig tillbaka för att kunna hoppa bättre. Bildligt talat handlar det alltså om att ett tag sluta kämpa, dra sig tillbaka (bort från vad det än var man strävade efter) och hämta krafter för att sedan kunna komma tillbaka med dubbel styrka.

Problemet är att det inte finns utrymme för detta i vårt (västerländska samhälle). Iaf inte om man jobbar, eller pluggar något som tar upp stor del av ens tid. För att dra sig tillbaka handlar inte bara om att kunna göra det på kvällar, helger och semestrar. För faktum är att då är dessa kvällar, helger och semestrar inte fritid (fri tid), utan en förberedelse för jobbet. Det finns en norm om att man skall vila på semestern (iaf i teorin) så att man kan komma tillbaka till jobbet utvilad. Är det verkligen därför man har semester? För att kunna vila upp sig för jobbet?!?!

Men det handlar också om att detta "tillbakadragande" inte allt kan komma på speciella tidpunkter. Det är nästintill omöjligt att passa in ett tillbakadragande på den tid som är ens egen. Alla borde ha rätt att inom betald arbetstid få dra sig tillbaka och ta ansats inför nästa jobbuppgift.

Men alla borde också ha rätt att göra tillbakadraganden som inte är jobbrelaterade. Det är en del i att vara människa att aldrig kunna bli helt "rätt", helt lycklig, helt tillfreds om vi styrs av (tids-)ramar som inte vi själva har valt och som inte alltid stämmer in på oss.

Det finns med andra ord ingen flexiblitet i vårt samhälle. Om människan kräver flexibilitet för att kunna tillfredsställa sig själv och andra. Hur skall vi annars kunna leva?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0