Glömma vänner och minnas främlingar

Vissa människor fastnar i ens minne. Andra bara försvinner. Det kan handla om någon som man har sett på stan, någon som man kan gå och fundera över i timmar efter det att man har sett dem. Ett kort möte kan bli till något större, iaf i ens medvetande (vill man ha en intressant diskussion om vad medvetande är, sett ur en synvinkel, läs "Märk världen"). Iaf jag kan gå och fundera över människors liv - hur lever denna person, hur ser denna persons liv ut, vad gör hen om dagarna/kvällarna/nätterna? Vad får hen att ticka?

Men det kan också handla om människor som man har känt relativt väl. Man glömmer bort namn, ansikten, kännetecken och i stort sett allt om denna person. Tillslut minns man bara om något påminner om denna person.

Men så finns det de som fastnar. Vissa som man vet att man aldrig kommer att glömma bort (om man inte drabbas om olycka, sjukdom osv.). Jag har några få som jag är säker på att jag aldrig kommer att glömma, vänner som har betytt mycket för mig, på ett eller annat sätt. Personer som jag tänker på ofta. Min fru är naturligtvis en av dem. Hennes "impact" på mitt liv har varit långt större än de flesta kan föreställa sig. Elin är en annan. Hen och jag gick grundskolan tillsammans och trots att vi talar alltför sällan är hen viktig.

Det finns också de som jag vet att jag kommer att glömma förr eller senare, personer som kanske en gång var viktiga men som inte är det längre. Och det är inte nödvändigtvis så att jag känner att jag vill glömma bort dem. Jag bara vet att de är så obetydliga att de förr eller senare kommer att försvinna ur min medvetna värld. M är en sådan. Vissa personer från grundskolan/folkhögskolan är andra.

Kanske är det taskigt att glömma bort personer som en gång har varit ens vänner och minnas människor som man bara kort har sett på stan. Det är inte självvalt (för hur kan man välja att glömma?), det är bara så det är. Och jag är glad över det! Jag skulle inte vilja minnas alla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0