Om att skriva en bok

Många människor jag känner har vid ett eller ett flertal tillfällen haft en önskan om att skriva en bok. Några har försökt, påbörjat och avbrutit. Misslyckande kallar en del det.

Ett fåtal har faktiskt lyckats. Jag är inte en av dem.

För vad är en bok egentligen? Det är en serie ord, sammanhängande ord, som tillsammas bildar en berättelse. Det borde egentligen inte vara så svårt. det är bara som en utökad novell. Men gudarna skall veta att det är det där med utökad som ställer till det.

Och så är det problemet med att alla som skriver en bok (eller nästan iaf) vill att boken skall beröra den som läser den. Så då måste man dels välja ett ämne som berör och dels skriva på ett sätt som berör.

Vad är då ett ämne som berör? Det kan vara kontroversiellt, det kan vara om självmord, droger, ungdomar, mord.... Men man måste också veta något om ämnet, annars blir det väldigt svårt.

Och hur skriver man så att det berör? Skall man skriva flytande, argt, hetsigt? Skall man skriva långsamt eller fort? Skall man utlämna sin själv och sitt hjärta? Eller skall man hålla en kylig distans?

Skall man lurs läsaren att tro att det finns mer bakom orden än det egentligen finns?

Jag vet inte.

Om någon har lyckats skriva en bok, och den dessutom har blivit bra: Hör av er

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0