Orientalism

Jag har precis läst ut Edward W. Said's bok "Orientalism". Den publicerades 1978, och är än mer aktuell idag, då den beskriver och analyserar förhållandet mellan "Västvärlden" och "Östvärlden", speciellt relationen mellan Europa och arabvärlden, med fokus på islam.

Det är inte en vacker bild. Europa (och sedan 1900-talet även USA) har byggt upp en bild av Orienten som "den andre", "den mörke", "den farlige". Islam som religion är bakåtsträvande och araber är lögnare och lata.

(George W. Bush har uppenbarligen inte läst denna bok. Han borde göra det. Kanske skulle det få honom att han bara är en marionettdocka i ett spel om den hegemoniska makten om vem som har rätt till vad. Fast det kanske han redan är medveten om...)

Vad Orienten som geografisk plats egentligen har stått för har skiftat under århundradena, men jag skulle vilja påstå att det idag gäller först och främst Mellanöstern och först och främst islam i Mellanöstern. Islam, detta mörka hot som kommer med våld och terror. Att terror finns eller har funnits inom nästintill alla religioner är inte viktigt. Inte heller att relationen mellan islam och Al-Quida är ungefär som relationen mellan kristendom och KKK.

Ett folk straffas för vad en extremistgrupp gör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0