Elitism

Jag blir ofta anklagad för att vara elitistisk. Så nu skall jag förklara hur det ligger till:

Jag anser att intelligens är något bra. (Hur man definierar intelligens är en helt annan sak och en diskussion som jag har haft med TheSeaman, som dock inte gjorde mig mycket klokare.) Jag tycker att det är eftersträvansvärt, jag tycker att det är brukbart och jag tycker att det har ett värde i sig.

Jag anser att kunskap är något bra. Desto mer vi vet om saker, desto mer kan vi förstå dem. Och att förstå saker kan inte vara dåligt.

Jag anser att alla människor är intelligenta - mer eller mindre. Om vi nu bortser från förståndshandikappade så kan man säga att alla människor är intelligenta - de har förmågan att minnas, lära sig saker och resonera. Att denna förmåga inte är lika hos alla är för mig självklart, men jag anser att de flesta ligger inom samma potentiella rymd. Detta innebär att man kan förbättra sin intelligens.

Jag anser att man bör utnyttja sin intelligens till dess maximala potential.

Jag anser att kritiskt tänkande är en del av intelligensen. Att ifrågasätta och resonera kring saker och ting är för mig centralt för människans intelligens.
(Så om någon nu säger att jag har fel - fine. Men argumentera mot mig.)

Detta slutar med att jag anser att man skall sträva efter att åstadkomma så mycket man kan. Det är inte fel på dem som gör detta även om det innebär ett krångligt språk och svåra begrepp och invecklade resonemang. Det är fel på dem som anser att "den stora massan" är så korkad att den inte kan lära sig att förstå!

Nu kommer vissa att påstå att inte alla vill lära sig att förstå. Fine - det är deras problem. Men jag anser att skolan skall vara krävande och något mer än en uppfostringsanstalt. Jag anser att universitetet skall vara något mer än ett ställe man går till när man inte får jobb. Jag anser att forskare skall dela med mig av resultaten till allmänheten. Jag anser att man skall uppfostras till att anse kunskap som något värdefullt.

Är jag nu elitistisk? Må så vara. Men påstå aldrig att jag vill fördumma mänskligheten som alla ni andra idioter som behandlar vuxna som barn och som klappar dem på huvudet!

Jag hatar er som inte tror på människans kraft och hjärna! Jag hatar er som säger att det inte finns "sanna" kunskaper och att universella sanningar är förtryckande! Jag hatar er som påstår att man skall sänka svårighetsgraden i media och politik så att även den mest korkade av dem alla kan förstå. Som om vi alla skall gå efter den minsta gemensamma nämnaren! Det är ni som är de korkade.

Kommentarer
Postat av: TheSeaman

Samma gamla diskussion som vanligt! :) Vad det gäller Spray skrev den här snubben innan jag raderade alltihop. Mejlen läser jag fortfarande.

2006-12-05 @ 06:31:07
URL: http://theseaman.blogg.se
Postat av: Charly

The SeaMan: Jag vet att det är samma gamla vanliga diskussion, men den verkar aldrig ta slut, för ingen någonsin lyssnar på mig. Iaf inte fullt ut. Blev påhoppad igen igår... *suck* Vad är det för fel på människor? Om de inte slutar snart kommer jag att börja anse att de ÄR korkad och vilja utplåna stora delar av mänskligheten.

2006-12-05 @ 14:22:54
URL: http://charlyene.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0